Zelené potraviny - Když jídlo je naším lékem

19. červenec 2013 | 21.54 |
blog › 
Zelené potraviny - Když jídlo je naším lékem

Dallen Maria - Zelené potraviny - Když jídlo je naším lékem

Zelené potraviny neboli výhonky obilovin, luštěnin a jednobuněčné řasy představují revoluci v péči o zdraví. Obsahují totiž nejen rostlinné barvivo chlorofyl, které má unikátní regenerační, protizánětlivé, hojivé a deodorační účinky, ale také většinu nezbytných vitaminů a minerálů, esenciální aminokyseliny, aktivní enzymy a další živiny v ideálních vzájemných poměrech. Díky tomu se vyznačují zcela unikátními účinky na lidské zdraví.

Kniha Zelené potraviny - Když jídlo je naším lékem přináší obsáhlý, ale čtivý přehled vědecky potvrzených účinků nejznámějších zelených potravin: mladého ječmene, mladé pšenice, alfalfy, chlorely, spiruliny, mořských řas i vybraných druhů zeleniny. Dozvíte se v ní i to, jak zelené potraviny užívat při konkrétních zdravotních potížích, jak je pěstovat a zpracovávat, jak se vyznat v nabídce potravních doplňků a řadu dalších zajímavých informací.

ukázka z knihy:

" MLADÝ JEČMEN
Odborníci se shodují, že za nárůstem výskytu některých typů rakoviny v posledních desetiletích stojí především dva faktory: strava chudá na živiny a zvýšené množství toxinů v potravě, vodě, ovzduší a předmětech denní potřeby. První faktro negativně ovlivňuje schopnost těla bránit se proti rakovinným procesům. Druhý pak může přímo způsobovat změny gentického materiálu buněk našeho těla.
Studie protirakovinných účinků mladého ječmene jsou velmi slibné. Již v roce 1978 publikoval Y. Hagiwara své poznatky o tom, že mladý ječmen příznivě ovlivňuje přežití a uzdravování u myší, kterým byly do břišní dutiny naočkovány nádorové buňky. O rokk později pak tento badatel zjistil, že enzymy obsažené v mladém ječmeni dokážou neutralizovat látky označované jako Try-P1 a Try-P2. Ty se vyskytují v opečeném mase a rybách a jsou až dvacetkrát více karcinogenní a mutagenní než škodlibiny obsažené v tabákovém kouři.
Podle zprávy Japonské farmaceutické společnosti z roku 1982 podporuje ochranu před rakovinou i inzym peroxidáza v mladém ječmeni, která dokáže neutralizovat toxický efekt látky jménem BHT obsažené v mléce a tepelně upraveném mase. Američtí vědci zase zaznamenali mimořádnou roli SOD (superoxid dismutáza) jak v obraně těla před zhoubným bujením, tak i v lepším snášení chemoterpie a radioterapie ............

CHLORELA A NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ
Chlorela samozřejmě není žádný zázračný lék na rakovinu, protože není schopná zabíjet nádorové buňky. Díky tomu, že podporuje imunitu a vykazuje další příznivé vlastnosti, všakmůže hrát určitou roli nejen v prevecni choroby, ale i v podpoře její léčby. Kromě toho je schopná organismu pomoci vyrovnat se s nepříjemnými vedlejšími efekty, kterými je léčba zhoubných nádorů proslulá.


Naše tělo je za normálních okolností obdařeno výkonným imunitním systémem, který je schopný potenciální rakovinné buňky rozpoznat a zničit (na těchto porcesech se podílejí především tzv. makrofágy a T-buňky). Pokud je ale oslabeno, ať už v důsledku stresu, škodlivin z potravy a ovzduší, špatnou výživou či zvýšeným množstvím škodlivých radikálů, obranné procesy fungují hůř a riziko vzniku rakoviny stoupá. Chlorela je schopná přirozené mechanismy organismu výrazně posílit. Řada výzkumů na toto téma proběhla zejména v Japonsku, kde na chlorelu zaměřili vědci pozornost již vdobě po výbuchu atomových bomb v Hirošimě a Nagasaki. Postupně například zjistili, že v těle stimuluje pordukci interferonu, imunitního faktoru, který ukazuje schopnost těla bojovat s rakovinou. Kromě toho zvyšuje aktivitu makrofágů a T-buněk. Laboratorní studie naznačují, že obsažené glykoproteiny mají přímý protinádorový účinek.
Výzkumy na myších se zhoubnými nádory, kterým byly podávány léky používané při chomoterapii, ukázaly, že přídavek chlorely ve stravě pomáhá redukovat doprovodné infekce, zvyšuje délku přežití a snižuje riziko dalšího růstu nádoru.........

SPIRULINA A RAKOVINA
.........Ve studii z roku 2002 byla například spirulina podávána mužům mezi 40 a 65 lety. Po čtyřech týdnech byl u poloviny zaznamenán výrazný nárůst imunitních buněk, které jsou zodpovědné za obranu proti zhoubným nádorům. Dva roky předtím zjistila kontrolní studie publikovaná v časopise Journal of Medician Food, že 72 hodin po podání roztoku obsahujícího spirulinu vzrůstá hladina těchto imunitních buněk až třináctkrát!
.........Výzkumy čínských vědců z let 1988 až 1991 zase prokázaly protirakovinné působení polysacharidů obsažených ve spirulině. Ty totiž podporují opravu DNA buněk poničených např. radiací a zároveň potlačují rozmnožování buněk některých typů nádorů.
Spirulina rovněž pomáhá zlepšit funkce imunitního systému po chemoterapii a radioterapii a celkově zlepšit toleranci léčby. Studie publikovaná v Medication and New Drugs již v roce 1966 například zjistila, že 2 až 3 g spiruliny denně snižují u pacientů po radioterapii úbytek bílých krvinek. Zkoumaní dobrovolníci navíc uváděli i zmírnění nevolností a únavy, které léčbu rakoviny provázejí.........

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář