Strava podle metabolických typů - SMÍŠENÝ TYP

16. listopad 2012 | 12.16 |
blog › 
Strava podle metabolických typů - SMÍŠENÝ TYP

Základní pravidla:
1. Ke každému hlavnímu jídlu jezte bílkoviny - nedodržování tohoto pravidla může vést ke chronické únavě, oslabení pocitu pohody a emoční nerovnováze, například k depresím, úzkostem a melancholii. Mnoho lidí dělá chybu, že jí uhlovodany samotné. To vede k nadměrné sekreci inzulínu, zvýšené chuti na sladké, problémům s krevním cukrem, většímu ukládání tuku a k celé řadě degenerativních procesů.

2. Každý den jezte správnou směs bílkovin Bílkovinného a Uhlovodanového typu - uhlovodanovým typům vyhovují víc nízkotučné, nízkopurinnové bílkoviny, bílkovinné typy potřebují bílkoviny s vysokým obsahem tuku a purinů (= látky odvozené od určitého druhu bílkovin, tzv. nukleoproteinů, které hrají důležitou roli v procesech tvorby energie). Pro Smíšený typ jsou přípustné všechny bílkoviny, nejlépe směs vysoce tučných vysokopurinových a nízkotučných, nízkopurinnových bílkovin. Nadbytek jedné nebo druhé kategorie bíklovin bude mít negativní vliv na váš energetický stav, náladu a zdraví.

3. Svačte jak potřebujete - Smíšené typy obvykle nepotřebují svačit. Ale pokud chcete svačit, je to v pořádku. V tom případě je lépe jíst ke svačině trochu bílkovin, abyste příliš nestimulovali tvorbu inzulínu. Ale občas můžete jíst i samotné uhlovodany (např. ovoce) Nikdy však nezapomínejte, že jídlo by mělo zvyšovat vaši energii i pocit zdraví a pohody, mělo by uspokojit chuť a nemělo by vyvolávat chuť na sladké.

4. Pečlivě zvažujte konzumaci mléčných výrobků! - pokud na ně nereagujete špatně, jsou pro vás v pořádku. Když máte pořád hlad, mléčné výrobky pro vás zřejmě nebudou nejlepším typem bílkovin. V takovém případě budou pro váš metabolismus vhodnější těžší bílkoviny. 

5. S uhlovodany opatrně - všechny potraviny rostlinného původu (obiloviny, zelenina nebo ovoce) jsou uhlovodany. Škrobové uhlovodany se snadno mění na cukry, které se tak rychle dostanou do krevního řečiště. To vyvolá zvýšenou tvorbu inzulínu slinivkou. Následkem je zvyšování tukových zásob a problémy s krevním cukrem - například hypoglykemie. Nadměrné vylučování inzulínu může časem vyvolat vážné poruchy, jako jsou alergie, astma, alkoholismus, ateroskleróza, rakovina, závislost na uhlovodanech, srdeční choroby, chronická únava, deprese, cukrovka, inzulínová rezistence, intolerance glukózy, vysoký krevní tlak, obezita a žaludeční vředy. Obilobiny, škrobová zelenina a škrobové ovoce jsou "problémové uhlovodany". Jako smíšený typ potřebujete správnou směs zeleniny ze skupiny Bílkovinného i Uhlovodanového typu.

6. Obiloviny užívejte s mírou - jezte pouze celozrnné produkty. Nekonzumujte žádné rafinované obilné produkty vyrobené z bílé nebo obohacené mouky. Pokud jste citliví na uhlovodany nebo máte problémy s krevním cukrem, vyhněte se pšenici a pšeničným produktům, protože pšenice se mění na cukr rychleji než ostatní obiloviny a má proto zničující vliv na metabolismus.

Nezapomínejte, že všechny obiloviny obsahují škrob - proto se rychle mění na cukr, takže byste je měli konzumovat střídmě. Pokud začnete mít po obilovinách chuť na sladké, pravděpodobně jste jich snědli příliš mnoho a do budoucna potřebujete ve stravě zvýšit podíl bílkovin.

7. Nepřehánějte to s chlebem - vyhněte se bílému chlebu a pokud jíte chléb, tak vždycky s máslem, které minimalizuje kolísání krevního cukru.

8. Pozor na ovoce - smíšeným typům sice normálně ovoce nepůsobí problémy, ale pokud ho budou jíst příliš mnoho, může to změnit jejich metabolismus na Bílkovinný typ, což vyvolá problémy s inzulínem, touhu po sladkém nebo přibývání na váze. Když mají Smíšené typy často velký hlad, měly by místo ovoce jíst raději nějaké bílkoviny. Pokud se u vás objeví po konzumaci ovoce chuť na sladké, je to neklamné znamení, že jíte na váš typ příliš mnoho uhlovodanů a málo bílkovin.

9. S džusy opatrně - vyhněte se konzervovaným džusům všech druhů. Zeleninové šťávy, pokud jsou čerstvé, můžete pít jen v omezené míře. Nejlepší je používat kombinaci škrobové a neškrobové zeleniny, například mrkve, celeru a špenátu, a nepřehánět to se šťávami ze škrobové zeleniny. Ovocné šťávy nepijte vůbec! Jíst ovoce je v pořádku, ale čerstvá ovocná šťáva by měla být používána pouze občas z léčebných důvodů, ne k hašení žízně. Místo ovocné šťávy používejte drť z celých plodů. Pokud máte žízeň, pijte vodu - ne džusy, čaj nebo mléko.

10. Tuky a oleje užívejte podle libosti - průmyslově nezpracované tuky a oleje pro vás nejsou škodlivé a jejich konzumace nezpůsobuje vysoký cholesterol ani srdeční choroby o nic víc než ostatní přírodní produkty. Tuky obsahují mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro dobré zdraví, správnou funkci imunitního systému, normální tvorbu hormonů, buněčné dýchání, náležitou propustnost buněčných membrán - stručně řečeno pro život. Nikdy ale nejezte margaríny, ztužené tuky ani náhražky tuků, protože na vaše zdraví mají velmi negativní vliv! Používejte pouze pravé máslo a přírodní, zastudena lisované oleje, které jsou běžně dostupné v obchodech zdravé výživy.

11. Pozor na glykemický index -  všechny uhlovodany (ovoce, zelenina, obiloviny) se v těle mění na glukózu,. Uhlovodany si můžeme rozdělit podle rychlosti, s jakou glukóza vstupuje do krevního řečiště, což se nazývá glykemickým indexem (GI). Glukóza z potravin s vysokým glykemickým indexem, jako jsou obiloviny a škrobová zelenina, se dostane do vašeho krevního řečiště mnohem rychleji než z potravin s nízkým glykemickým indexem, například z bílkovin a tuků. Pro vás jako Smíšený typ je důležité omezit potravu s vysokým GI - zejména obiloviy a škrobovou zeleninu a dát přednost potravinám s nižším glykemickým indexem. Pokud ale už jíte potraviny s vyšším GI, jezte spolu s nimi i nějaké bílkoviny, které zpomalují jejich přeměny na cukr.

VÁŠ POMĚR MAKROŽIVIN

BÍLKOVINY & TUKY UHLOVODANY
50% 50%
přibližně 30% bílkovin přibližně 20% tuků
Stejné množství bílkovin a tuků Stejné množství uhlovodanů
čevené maso, drůbež,
plody moře, mléčné výrobky,
luštěniny a ořechy
tučné maso, drůbež a plody
moře, mléčné výrobky, ořechy,
semena, oleje, máslo
ovoce, zelenina, obiloviny

 Je zbytečné přesně vážit všechno, co jíte nebo počítat kalorie. Pokuste se jíst v pravidelných intervalech a každý den ve stejnou dobu. Je rovněž důležité jíst, když máte hlad, ale ještě lépe před tím, než jej dostanete. Takž svačte, pokud to potřebujete. Zabrání vám to v přejídání a hladina krevního cukru nebude kolísat. Pokud budete jíst správné potraviny a dbát na správný poměr makroživin, pak se přirozeně upraví i vaše hmotnost - v případě nadváhy budete hubnout a pokud jste hubení, přiberete.

(zdroj: METABOLICKÉ TYPY Převratný způsob stravování - William Wolcott a Trish Faheyová)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář